Helen Oyeyemi
Ikaros-jenta.
Oversetter:
Mona Lange
Gyldendal forlag 2005
Bokomtale av
Anne Bratberg
Hvilken verden er virkelig?
8-årige Jessamy er ikke som andre småpiker. Hun er datter av en nigeriansk mor og engelsk far, og er begavet, vanskelig, skriker uten at noen skjønner hvorfor og har hyppige feberanfall. Hun liker å være alene, hun leser og tegner og er fornøyd med det.
Den lille familien drar på sommerferie til Jessamys morfar i Nigeria, hvor de treffer den store og farverike familien som morfar hersker over. Han er dypt kristen men samtidig ligger stammereligionen dypt i ham.
Det er i denne ferien Jessamy endelig får seg en venninne, Tilly Tilly. De deler hemmeligheter som småjenter pleier. Men det er ingen som vet noe om Tilly Tilly, det skjønner vi først når familien er tilbake i England.
Det viser seg at det er ingen andre enn Jessamy som ser Tilly Tilly, ingen som skjønner at det er henne og ikke Jessamy som tar hevn over alle som har vært slem med Jessamy på skolen. Det er her romanen går over til å bli en fabel. Er dette Jessamys livlige fantasi, eller er det et bevis for de gamle afrikanske fortellingene om at åndene kan opptre i vår virkelighet?
Foreldrene tar Jessamy til psykolog, og gjennom behandlingen begynner vi å se hvorfor Jessamy er blitt som hun er. Hun er et barn av tre verdener – denne verden, åndeverdenen og bush-verdenen, som er en slags sjelens ødemark, som moren sier.
Helen Oyeyemi, som er født i Nigeria, skrev denne boken som 19-åring, og hun har klart å blande barnets problemer med å finne seg til rette med eventyr og legender fra den rike nigerianske kulturen. Resultatet er en spennende skrekkroman som tør å være annerledes, og vel verdt å lese.