Artist og låtskriver P!NK har tilbudt seg å betale en bot for det norske kvinnelige strandhåndballlandsaget, som hadde på seg shorts i stedet for bikinitruser i kampen mot Spania under det europeiske mesterskap i strandhåndball.
P!NKs skrev i en twittermelding at hun er stolt av det norske kvinnelandslaget som protesterer på sexistiske uniformsregler og at hun gladelig betaler boten. Meldingen er retwetet over 31 000 ganger og har fått over 175 000 likerklikk.
Å ha på seg shorts er i følge IOC sitt regelverk ulovlig om du er kvinnelig toppidrettsutøver i strandhåndball.
Men, hvordan har vi havnet her? Hvorfor pålegges kvinnelige toppidrettsutøvere å stille i bikini som er et av verdens minste klesplagg? Hvordan jobber Norges Idrettsforbund for å sørge for at kvinnelige idrettsutøvere får antrekk egnet for den sporten de bedriver? Hvordan jobber idrettsforbundet for å motarbeide seksualisering og objektivisering av kvinnelige idrettsutøvere?
Christina Ellingsen, leder for WHRC Norge påpeker at kravet til bikiniunderdel for kvinnelandslaget er et eksempel som viser at kvinner og jenter utsettes for urettferdige forhold allerede før de kommer på banen, kun fordi de er kvinner/jenter. Og når selv det å protestere kan innebære alvorlige følger både for dem, for trenere og laget så er dette diskriminering mot jenter/kvinner.
– Norges idrettsforbund sier at de er opptatte av å bidra til idrettsglede blant barn og unge. Det bør innebære at idrettsforbundet legger til rette at jenter har trygge og gode garderobefasiliteter, at jenter får antrekk som er behagelige å trene og spille i, og har trenere som bevisstgjør og lærer jenter at de sier fra om det er forhold de reagerer på.
– Jenter i bredde- og toppidrett skal ikke underlegges regler som i bunn og grunn gjør de utrygge eller innebærer en form for krenkelse slik vi nå ser både ved dette eksemplet i EM, men og gjennom at Idrettsforbundet krever at hankjønn skal få delta i kvinneklassen.
Vi mener at kvinner og jenter har blitt totalt sveket av idrettsforbund, ikke bare i Norge, men internasjonalt, sier Ellingsen. WHRC inviterer kvinner og jenter som er rammet av IOCs regler og som ønsker å gå til sak om å ta kontakt. – Dette er ikke bare urettferdige vilkår, dette er diskriminering mot kvinner.
Christina Ellingsen, leder for WHRCNorge.